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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
02/06/2021 |
Data da última atualização: |
07/06/2021 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
OLIVEIRA, S. J. de M. |
Afiliação: |
SAMUEL JOSE DE MAGALHAES OLIVEIRA, CPAF-RO. |
Título: |
Aspectos econômicos da cafeicultura tradicional no Território Vale do Jamari: custos de produção no município de Alto Paraíso - RO. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: OLIVEIRA, V. B. V. de (Org.). Perfil social e produtivo do território Vale do Jamari - Rondônia. Porto Velho: Embrapa Rondônia, 2007. |
Páginas: |
p. 19-25. |
ISBN: |
978-85-98654-03-4 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A cafeicultura é atividade econômica de suma importância para agricultura do Estado de Rondônia. Esta importância é ainda maior para as pequenas propriedades, já que a atividade é intensiva no uso de mão-de-obra e não oferece economias de escala. Na prospeção dos cenários futuros para os sistemas de produção do Território Vale do Jamari, verificou-se a predominância e importância do sistema de produção de café no Município de Alto Paraíso, razão pela qual o mesmo foi selecionado para a realização do presente estudo que buscou definir o custo de produção da cultura cafeeira no sistema tradicional. |
Palavras-Chave: |
Alto Paraíso (RO); Amazônia Ocidental; Rondônia; Território Vale do Jamari (RO); Western Amazon. |
Thesagro: |
Agricultura Familiar; Cafeicultura; Pequeno Produtor; Sistema de Produção. |
Thesaurus Nal: |
Coffee beans; Family farms; Production technology; Small farms. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223590/1/cpafro-lv-jamari-18567.pdf
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Marc: |
LEADER 01660naa a2200301 a 4500 001 2132147 005 2021-06-07 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-85-98654-03-4 100 1 $aOLIVEIRA, S. J. de M. 245 $aAspectos econômicos da cafeicultura tradicional no Território Vale do Jamari$bcustos de produção no município de Alto Paraíso - RO.$h[electronic resource] 260 $c2007 300 $ap. 19-25. 520 $aA cafeicultura é atividade econômica de suma importância para agricultura do Estado de Rondônia. Esta importância é ainda maior para as pequenas propriedades, já que a atividade é intensiva no uso de mão-de-obra e não oferece economias de escala. Na prospeção dos cenários futuros para os sistemas de produção do Território Vale do Jamari, verificou-se a predominância e importância do sistema de produção de café no Município de Alto Paraíso, razão pela qual o mesmo foi selecionado para a realização do presente estudo que buscou definir o custo de produção da cultura cafeeira no sistema tradicional. 650 $aCoffee beans 650 $aFamily farms 650 $aProduction technology 650 $aSmall farms 650 $aAgricultura Familiar 650 $aCafeicultura 650 $aPequeno Produtor 650 $aSistema de Produção 653 $aAlto Paraíso (RO) 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aRondônia 653 $aTerritório Vale do Jamari (RO) 653 $aWestern Amazon 773 $tIn: OLIVEIRA, V. B. V. de (Org.). Perfil social e produtivo do território Vale do Jamari - Rondônia. Porto Velho: Embrapa Rondônia, 2007.
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Registro original: |
Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
28/09/2022 |
Data da última atualização: |
28/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
PUNTEL, L. A.; BOLFE, E. L.; MELCHIORI, R. J. M.; ORTEGA, R.; TISCORNIA, G.; ROEL, A.; SCARAMUZZA, F.; BEST, S.; BERGER, A. G.; HANSEL, D. S. S.; DURÁN, D. P.; BALBOA, G. R. |
Afiliação: |
UNIVERSITY OF NEBRASKA; EDSON LUIS BOLFE, CNPTIA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; INSTITUTO NACIONAL DE TECNOLOGÍA AGROPECUARIA EEA; UNIVERSIDAD TÉCNICA FEDERICO SANTA MARÍA; INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGACIÓN AGROPECUARIA; INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGACIÓN AGROPECUARIA, TREINTA Y TRES; INSTITUTO NACIONAL DE TECNOLOGÍA AGROPECUARIA EEA; INSTITUTO DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS, QUILAMAPU; INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGACIÓN AGROPECUARIA, LA ESTANZUELA; CORTEVA AGRISCIENCE; MODAG, COLEGIO DE INGENIEROS AGRONÓMOS, SANTIAGO; UNIVERSITY OF NEBRASKA. |
Título: |
How digital is agriculture in a subset of countries from South America? Adoption and limitations. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Crop & Pasture Science, 2022. |
Páginas: |
18 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.1071/CP21759 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Special issue. |
Conteúdo: |
Abstract. Digital agriculture (DA) can contribute solutions to meet an increase in healthy, nutritious, and affordable food demands in an efficient and sustainable way. South America (SA) is one of the main grain and protein producers in the world but the status of DA in the region is unknown. A systematic review and case studies from Brazil, Argentina, Uruguay, and Chile were conducted to address the following objectives: (1) quantify adoption of existing DA technologies, (2) identify limitations for DA adoption; and (3) summarise existing metrics to benchmark DA benefits. Level of DA adoption was led by Brazil and Argentina followed by Uruguay and at a slower rate, Chile. GPS guidance systems, mapping tools, mobile apps and remote sensing were the most adopted DA technologies in SA. The most reported limitations to adoption were technology cost, lack of training, limited number of companies providing services, and unclear benefits from DA. Across the case studies, there was no clear definition of DA. To mitigate some of these limitations, our findings suggest the need for a DA educational curriculum that can fulfill the demand for job skills such as data processing, analysis and interpretation. Regional efforts are needed to standardise these metrics. This will allow stakeholders to design targeted initiatives to promote DA towards sustainability of food production in the region. |
Palavras-Chave: |
Adoção de tecnologia; Agricultura digital; América do Sul; Desenvolvimento regional; Digital agriculture; Digital technologies; Internet das coisas; IoT; Regional development; Sustainability; Sustentabilidade; Technology adoption; Tecnologias digitais. |
Thesaurus NAL: |
South America. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146906/1/AP-How-digital-CSIRO-2022.pdf
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Marc: |
LEADER 02690naa a2200457 a 4500 001 2146906 005 2022-09-28 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1071/CP21759$2DOI 100 1 $aPUNTEL, L. A. 245 $aHow digital is agriculture in a subset of countries from South America? Adoption and limitations.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a18 p. 500 $aSpecial issue. 520 $aAbstract. Digital agriculture (DA) can contribute solutions to meet an increase in healthy, nutritious, and affordable food demands in an efficient and sustainable way. South America (SA) is one of the main grain and protein producers in the world but the status of DA in the region is unknown. A systematic review and case studies from Brazil, Argentina, Uruguay, and Chile were conducted to address the following objectives: (1) quantify adoption of existing DA technologies, (2) identify limitations for DA adoption; and (3) summarise existing metrics to benchmark DA benefits. Level of DA adoption was led by Brazil and Argentina followed by Uruguay and at a slower rate, Chile. GPS guidance systems, mapping tools, mobile apps and remote sensing were the most adopted DA technologies in SA. The most reported limitations to adoption were technology cost, lack of training, limited number of companies providing services, and unclear benefits from DA. Across the case studies, there was no clear definition of DA. To mitigate some of these limitations, our findings suggest the need for a DA educational curriculum that can fulfill the demand for job skills such as data processing, analysis and interpretation. Regional efforts are needed to standardise these metrics. This will allow stakeholders to design targeted initiatives to promote DA towards sustainability of food production in the region. 650 $aSouth America 653 $aAdoção de tecnologia 653 $aAgricultura digital 653 $aAmérica do Sul 653 $aDesenvolvimento regional 653 $aDigital agriculture 653 $aDigital technologies 653 $aInternet das coisas 653 $aIoT 653 $aRegional development 653 $aSustainability 653 $aSustentabilidade 653 $aTechnology adoption 653 $aTecnologias digitais 700 1 $aBOLFE, E. L. 700 1 $aMELCHIORI, R. J. M. 700 1 $aORTEGA, R. 700 1 $aTISCORNIA, G. 700 1 $aROEL, A. 700 1 $aSCARAMUZZA, F. 700 1 $aBEST, S. 700 1 $aBERGER, A. G. 700 1 $aHANSEL, D. S. S. 700 1 $aDURÁN, D. P. 700 1 $aBALBOA, G. R. 773 $tCrop & Pasture Science, 2022.
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Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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